Medewerkers met mentale klachten of verminderde mentale weerbaarheid ervaren belemmeringen bij (gezond) werken en lopen een risico op uitval door ziekte. Het is de verwachting dat mensen weerbaarder worden in dit soort situaties wanneer ze in Virtual Reality verschillende werkstressoren (en manieren om daarop te reageren) zo realistisch mogelijk ervaren. Dit sluit aan bij de behandelingsstrategie van ‘exposure’ uit de geestelijke gezondheidszorg.
Omdat bij medewerkers in de zorg burn‑out veelvuldig voorkomt, zijn in samenwerking met zorginstellingen diverse films ontwikkeld. De films gaan over specifieke zorgsituaties (zoals agressie van een patiënt) en ook over meer algemene stressvolle situaties (grenzen aangeven bij een veeleisende manager bij oplopende werkdruk, of het geven van presentaties). Hoewel werkgevers enthousiast waren over de inzet van de technologie voor preventie of voor duurzame inzetbaarheid van hun personeel, is het binnen de looptijd van de pilot niet gelukt om praktijkervaringen te realiseren in een werkcontext. Bij de pilot betrokkenen zien vooral potentie bij de inzet van de VR‑bril tijdens een begeleidingstraject rondom stress of andere mentale klachten, zoals binnen een stressmanagementtraining.
Deze pilotbeschrijving maakt deel uit van een groter onderzoek waarin 8 verschillende inclusieve technologieën zijn getest in het werk of tijdens de re‑integratie van mensen met diverse arbeidsbeperkingen (mentaal en fysiek). Meer informatie hierover is te vinden in het eindrapport over de evaluatie pilots inclusieve technologie 2021–2023.