Voor mensen met een psychische kwetsbaarheid zoals autismespectrum- en/of angststoornissen is het vaak lastig om zich te oriënteren op een nieuwe baan. Zij ervaren drempels, onder andere omdat er in nieuwe situaties veel prikkels verwerkt moeten worden. Om deze reden is er in deze pilot, die mogelijk werd gemaakt door de Coalitie voor Technologie en Inclusie (CTI), Virtual Reality‑(VR‑)technologie toegepast voor beroepenoriëntatie. Met VR wordt een gebruiker driedimensionaal ondergedompeld in een zo reëel mogelijke ervaring. Voor de pilot zijn 16 nieuwe films gemaakt in co‑creatie met eindgebruikers van kansberoepen bij werkgevers in de regio. De films laten de gebruiker de werkomgeving en de werkzaamheden interactief ervaren.
In totaal hebben 16 SW‑medewerkers, 30 studenten en 14 werkzoekenden de films getest. De deelnemers gaven in vragenlijsten aan dat zij meer inzicht kregen in de inhoud van een beroep en daardoor verwachten een beter geïnformeerde keuze te kunnen maken voor hun stage of plaatsing bij een bedrijf. Dankzij de beproefde technologie kunnen zij beter voorbereid aan hun stage of baan beginnen en hebben zij meer vertrouwen dat zij het werk kunnen uitvoeren. Toekomstig onderzoek moet uitwijzen of dit ook tot meer duurzame arbeidsparticipatie leidt, omdat minder deelnemers uitvallen tijdens de stageperiode of bij een nieuwe baan.
Deze pilotbeschrijving maakt deel uit van een groter onderzoek waarin 8 verschillende inclusieve technologieën zijn getest in het werk of tijdens de re‑integratie van mensen met diverse arbeidsbeperkingen (mentaal en fysiek). Meer informatie hierover is te vinden in het eindrapport over de evaluatie pilots inclusieve technologie 2021–2023.