Voor medewerkers met een (cognitieve) beperkingen kan het een uitdaging zijn om werkzaamheden te doen waarbij zij een reeks handelingen moeten onthouden. In deze pilot, die mogelijk werd gemaakt door de Coalitie voor Technologie en Inclusie (CTI), ondersteunde een smart beamer (ook wel operator support system genoemd) medewerkers met lichtsignalen bij het stap voor stap inpakken van tandartskoffers. 

Vanuit een Sociale Werkvoorziening (SW) hebben 17 medewerkers voor een reguliere werkgever met de projector gewerkt. De meesten van hen hebben meerdere beperkingen, met name psychische en cognitieve problemen. De inzet van de projector heeft ervoor gezorgd dat de medewerkers foutloos de koffers kunnen inpakken, wat de toegankelijkheid van dit type arbeid heeft vergroot. Ook hebben de deelnemers meer zelfvertrouwen gekregen. Onder andere door de relatief hoge kosten van de technologie is het lastig om de beamer kosteneffectief in te zetten bij de betrokken reguliere werkgever, die mensen met ondersteuning van de projector in dienst zou willen nemen. De maatschappelijke en sociale meerwaarde heeft er echter wel voor gezorgd dat de projector nog steeds wordt gebruikt binnen het SW‑bedrijf en dat er nieuwe toepassingsmogelijkheden worden onderzocht. Ook zijn er bij de reguliere werkgever 2 medewerkers gedetacheerd die de werkzaamheden, die ze eerst met de beamer hebben aangeleerd, nu ook zonder beamer kunnen uitvoeren.

Deze pilotbeschrijving maakt deel uit van een groter onderzoek waarin 8 verschillende inclusieve technologieën zijn getest in het werk of tijdens de re‑integratie van mensen met diverse arbeidsbeperkingen (mentaal en fysiek). Meer informatie hierover is te vinden in het eindrapport over de evaluatie pilots inclusieve technologie 2021–2023.