Naar aanleiding van het WRR-rapport Weten is nog geen doen uit 2017 is UWV aan de slag gegaan met doenvermogen – het vermogen van mensen om een plan te maken, in actie te komen en vol te houden wanneer het tegenzit. UWV ondersteunt mensen bij ingrijpende gebeurtenissen, zoals ziekte of werkloosheid. Daarbij vraagt UWV ze ook om actie te ondernemen. Het is belangrijk dat deze gevraagde acties aansluiten bij hun doenvermogen: ze moeten de wet niet alleen kennen maar ook kunnen 'doen'. Door beleid en uitvoeringsprocessen doenlijker in te richten worden organisaties toegankelijker en kunnen ze cliënten beter ondersteunen. UWV doet daarom onderzoek naar de doenlijkheid van beleid en uitvoeringsprocessen, en de borging van doenvermogen in zijn kennisproducten.
Dit UWV Kennisverslag gaat in op wat UWV verstaat onder doenvermogen en doenlijkheid en wat het kennisthema tot nu toe heeft opgeleverd, en geeft een doorkijkje naar wat er de komende jaren op de planning staat rond dit thema. De belangrijkste punten op een rij:
- UWV houdt rekening met doenvermogen door de gehele keten: van beleidsvoorbereiding, procesontwerp, tot cliëntcontact.
- Met de doenvermogentoets beleid neemt UWV het perspectief van de cliënt mee bij het ontwikkelen van nieuwe of gewijzigde wet- en regelgeving. Hiermee gaat UWV na of het aannemelijk is dat cliënten kunnen doen wat nieuwe of gewijzigde wet- en regelgeving van hen vraagt.
- Met de doenlijkheidsanalyse voor processen identificeert UWV in hoeverre (nieuwe) processen doenlijk zijn voor cliënten of juist (te) veel doenvermogen van hen vragen.
- UWV-medewerkers leren met de online trainingsmodule Doenvermogen een laag doenvermogen te herkennen bij cliënten en om desgewenst complexe taken behapbaarder te maken voor die cliënten.
- UWV werkt samen met ministeries en uitvoeringsinstanties om doenvermogen breed te implementeren, zodat de overheid rekening houdt met het doenvermogen van de burgers.