De voorleesbril is een technologie gebaseerd op kunstmatige intelligentie, bestaande uit een bril met een kleine camera en een luidspreker waardoor gescande tekst kan worden voorgelezen. De camera kan ook mensen, artikelen of barcodes herkennen. De voorleespen werkt op soortgelijke manier. Tijdens een pilot, die mogelijk werd gemaakt door de Coalitie voor Technologie en Inclusie (CTI), is de technologie door 20 werknemers met een visuele beperking of niet‑aangeboren hersenletsel getest, met name voor het lezen van niet‑digitale documenten en etiketten. Daarnaast hebben 5 laaggeletterde medewerkers van een SW‑bedrijf de voorleespen uitgeprobeerd.

Voornamelijk kwalitatieve onderzoeksmethoden laten zien dat de beproefde technologie verschillende baten oplevert. Door de technologie kunnen gebruikers meer taken (zelfstandig) uitvoeren. Daarnaast hebben zij meer energie, meer zelfvertrouwen en meer werkplezier. De voorleespen werd gewaardeerd door laaggeletterden in praktische werksettings. Omdat de pen minder opvalt dan de bril, kan potentiële schaamte voor een leesbeperking hiermee worden verminderd. Omdat de technologie niet verbonden is met internet en geen gegevens opslaat, kan deze ook goed worden ingezet bij het verwerken van privacygevoelige informatie. Voor mensen met een visuele beperking kan de bril onder voorwaarden worden vergoed door UWV als werkvoorziening. De financiering van de technologie voor de doelgroep laaggeletterden ligt complexer, waardoor opschaling voor deze groep wordt belemmerd.

Deze pilotbeschrijving maakt deel uit van een groter onderzoek waarin 8 verschillende inclusieve technologieën zijn getest in het werk of tijdens de re‑integratie van mensen met diverse arbeidsbeperkingen (mentaal en fysiek). Meer informatie hierover is te vinden in het eindrapport over de evaluatie pilots inclusieve technologie 2021–2023.