Bij brede welvaart gaat het niet alleen om het vergroten van materiële waarde, maar ook om het welzijn van mensen. Dat betekent dat wij naast economische doelen, ook sociale en ecologische ambities meenemen in onze besluitvorming. Denk bijvoorbeeld aan doelen op het gebied van gezondheid, onderwijs, milieu, persoonlijke ontplooiing en veiligheid. Deze doelen bereiken wij aan de hand van 3 pijlers:

  1. Mens
  2. Milieu
  3. Maatschappij

De Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties, ook wel bekend als de Sustainable Development Goals (SDG’s), vormen het uitgangspunt voor ons beleid. De SDG’s komen voort uit de ambitie om een einde te maken aan armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering.

UWV is een mensgerichte en inclusieve organisatie met een divers personeelsbestand. Een organisatie waar iedereen meedoet, zichzelf kan zijn, en het beste uit zichzelf kan halen. Waar respect is voor elkaar en waar we nieuwsgierig zijn naar elkaars verschillen. Samenwerken binnen een diverse en inclusieve omgeving bevordert creativiteit en effectiviteit. Zo werken we continu aan een sterkere organisatie. 

Bij aanbestedingen boven de € 215.000 kijken wij of een leverancier een bijdrage kan leveren aan onze sociale doelstellingen. Op die manier proberen wij werkgelegenheid te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit noemen we social return. Door afspraken over social return zijn onze leveranciers verplicht om kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt te betrekken bij een opdracht.

Het broeikaseffect zorgt ervoor dat de aarde opwarmt. Hierdoor verandert ons klimaat. UWV zet zich daarom in om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Onder andere door het energieverbruik terug te brengen en zoveel mogelijk groene energie te gebruiken. Daarnaast gebruiken we klimaatneutrale alternatieven voor gas. Waar mogelijk plaatsen we zonnepanelen bij UWV-kantoren. 

Uiterlijk in 2030 willen we een klimaatneutrale bedrijfsvoering hebben. Daarnaast streven we naar een circulaire bedrijfsvoering. Wij beseffen dat grondstoffen steeds schaarser worden en dat delving en productie een negatieve impact op het milieu hebben. Daarom stellen wij bij onze inkopen eisen op het gebied van duurzaamheid en hoogwaardig hergebruik.

Op de eerste plaats voeren wij onze wettelijke verplichtingen uit. Onze hoofdtaak is het bieden van inkomenszekerheid bij tegenslag rond werk en inkomen. Daarbij zijn wij transparant over onze prestaties. Jaarlijks brengen we een jaarverslag en een duurzaamheidsverslag uit. 

Wij maken onze inspanningen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) inzichtelijk met de MVO-Prestatieladder. In 2022 zijn we gecertificeerd op niveau 4 van de 5 niveaus op het gebied van MVO. Met dit niveau onderscheiden we ons van vergelijkbare organisaties.