In de eerste drie kwartalen van dit jaar ontving UWV, vergeleken met dezelfde periode van 2023, ruim een kwart (26%) meer meldingen van werkgevers die de lonen van hun werknemers niet meer konden betalen en veelal failliet gingen. Hierbij waren wel iets minder werknemers (10%) betrokken dan een jaar geleden. Rob Witjes, hoofd Arbeidsmarktinformatie van UWV: “We zien in de eerste drie kwartalen een toename van ruim een kwart bedrijven meer die failliet zijn gegaan. Daarbij moet ook de neveneffecten naar aanverwante bedrijven, zoals leveranciers, niet worden onderschat.” 

Ook waren er 36% meer werkgevers die bij UWV melding deden van een voorgenomen collectief ontslag (voor minimaal 20 werknemers) wegens organisatorische veranderingen, technologische ontwikkelingen of een verslechterde financiële situatie. Daarnaast waren er 21% meer werkgevers die een concreet verzoek indienden bij UWV om één of meer werknemers wegens bedrijfseconomische redenen te mogen ontslaan. Hierbij waren meer medewerkers (45%) betrokken dan in dezelfde periode vorig jaar.

Eind september 2024 lag het aantal WW-uitkeringen 11% hoger dan een jaar eerder. Rob Witjes: “Deze stijging bleef vooralsnog relatief beperkt als gevolg van de aanhoudende personeelskrapte. Er zijn immers veel vacatures elders en ontslagen werknemers weten veelal snel weer een nieuwe baan te bemachtigen. Er zit in die zin behoorlijke beweging in de mobiliteit op de arbeidsmarkt.”

Het aantal meldingen van werkgevers waarin zij een collectief ontslag aankondigen, komt naar verwachting over heel 2024 niet alleen hoger uit dan vorig jaar, maar ook ten opzichte van de pre-coronajaren 2017-2019. Witjes: “Tegelijkertijd zijn we nog ver verwijderd van het aantal uit de jaren 2012-2014. Toen hadden we te maken met een hoge werkloosheid en het aantal meldingen voor een collectief ontslag UWV lag gemiddeld 40% hoger dan nu. Hoe dan ook, voor veel werkgevers blijft het gebrek aan personeel verreweg het belangrijkste knelpunt in de bedrijfsvoering. Het jaar 2024 eindigt naar verwachting op de derde plaats van laagste werkloosheid in de afgelopen 50 jaar, net onder de jaren 2022 en 2023.”