Vergrijzing is een van de belangrijkste oorzaken van de personeelstekorten in de zorg. Enerzijds groeit het aantal oudere patiënten, anderzijds is de zorgsector zelf sterk vergrijsd en zullen veel medewerkers de komende jaren met pensioen gaan. De personeelstekorten spitsen zich met name toe op zorgprofessionals op mbo 3-niveau en hoger, zoals verzorgenden ig en verpleegkundigen.
Om de tekorten tegen te gaan, wordt veel actie ondernomen om personeel te werven. De initiatieven variëren van wervingscampagnes en (regionale) actieplannen tot voorlichting aan werkzoekenden en scholing voor zij-instromers. De inspanningen lijken hun vruchten af te werpen. In 3 jaar tijd groeide het aantal werknemers in de zorg met 8% naar ruim 1,1 miljoen. Daarmee telt de sector voor het eerst weer meer werknemers dan in 2012, het jaar voordat de werkgelegenheidskrimp inzette.
Naast het aantrekken van personeel, is het belangrijk om werknemers voor de zorgsector te behouden. Zorgprofessionals zijn vaak tevreden over hun werk. Minder tevreden zijn zij over onder andere de werkdruk en administratieve belasting. Ruim 6 op de 10 werknemers in de zorg vindt dat de werkdruk is toegenomen. Ook loopbaanmogelijkheden, waardering van het management en voldoende vakbekwame collega’s worden belangrijk gevonden.
Naast het arbeidsmarktrapport over de zorg, brengt UWV vandaag de Factsheet Sociaal werk, jeugdzorg en kinderopvang uit. Met name in de kinderopvang is het aantal werknemers de afgelopen jaren sterk gegroeid, tot 98.000 in 2019. Ook in deze branche zijn er steeds betere kansen voor zij-instromers.
Meer informatie over arbeidsmarkt in de zorgsector staat in de factsheet.
Meer informatie over arbeidsmarkt in de sector Sociaal werk, jeugdzorg en kinderopvang staat in de factsheet.