Doorlopende aanpassing van wet- en regelgeving nodig
De raad van bestuur van UWV ging vandaag in gesprek met leden van de Tweede Kamer over knelpunten in de huidige wet- en regelgeving. Dit gesprek vond plaats naar aanleiding van de knelpuntenbrief 2024 van UWV, waarin wordt aangegeven waar de huidige wet- en regelgeving knelt voor burgers en uitvoering. Wetgeving kan complex en lastig uit te voeren zijn, waardoor UWV niet altijd de hulp kan bieden die mensen nodig hebben. De knelpunten die vandaag centraal stonden waren het arbeidsongeschiktheidsstelsel en de Toeslagenwet van UWV.
Maarten Camps, voorzitter raad van bestuur UWV: ‘Naast grote stelselveranderingen met minder uitzonderingen en meer ruimte voor professionals om volgens de bedoeling van de wet te handelen, is het belangrijk doorlopend knelpunten en verbeteringen op korte termijn aan te pakken om de druk op de uitvoering te verlichten en hardheden voor burgers weg te nemen. Dat helpt ons in onze taak als publieke dienstverlener.’
Ook in deze vierde knelpuntenbrief gaat aandacht uit naar knelpunten die op korte termijn en stapsgewijs hardheden en complexiteit wegnemen. Vanwege recente berichtgeving rondom fouten in de berekening van de WIA-uitkeringen, kwamen in het gesprek met de Kamerleden -naast de complexiteit van het huidige arbeidsongeschiktheidsstelsel - ook tekortkomingen en het verbeterplan van UWV aan bod.
Het is de verantwoordelijkheid van UWV de wet goed uit te voeren met oog voor de menselijke maat, daarom is de complexiteit van wetgeving een groot punt van zorg voor UWV. Wij zien dagelijks dat ingewikkelde regels impact hebben op mensen die onze hulp hard nodig hebben. Wij zijn dan ook verheugd met de aandacht en de inzet van Kamerleden en het ministerie van SZW voor benodigde verbetering van wet- en regelgeving. Onze medewerkers en de mensen die wij helpen ervaren dagelijks de urgentie van deze verbeteringen.