Verduurzaming van mobiliteit omvat een breed terrein. Het gaat om inzet en gebruik van duurzame brandstoffen en voertuigen die geen CO2 uitstoten, om efficiëntere logistieke ketens voor transport van goederen, en mensen stimuleren tot duurzamer reisgedrag (minder (zakelijk) reizen, meer lopen, fietsen, openbaar of deelvervoer).

In het maatakkoord wil de klimaatsector Mobiliteit op verschillende manieren de CO2-uitstoot terugdringen. Suzanne IJzerman, arbeidsmarktadviseur UWV: “Mobiliteit is de verbindende schakel tussen wonen, werken en vrije tijd. Er worden verschillende maatregelen genomen om de uitstoot terug te dringen en daarvoor zijn niet ineens ándere beroepen nodig. Soms is wel bijscholing nodig doordat personeel met andere technologie, voertuigen of brandstoffen gaat werken.”

Kennisgebieden die cruciaal zijn voor de uitvoering van klimaatmaatregelen zijn:

  • Procestechniek en chemie
  • Elektrotechniek, werktuigbouw en automotive
  • ICT
  • Logistiek en commercie
  • Inrichting van gebieden, draagvlak omgeving

Naast technici op het gebied van elektrotechniek, werktuigbouw, automotive, procesindustrie, ICT en specialisten in de logistiek en commercie, zijn ook specialisten nodig op het gebied van inrichting van steden en regio’s. IJzerman: “Veel van de genoemde beroepen vragen om vaktechnische kennis, zowel op (v)mbo, hbo als op universitair niveau. Denk aan batterijkennis en elektrochemie, de inzet van ICT en digitalisering en circulariteit en materialenkennis.

De arbeidsmarkt is momenteel krap en naar verwachting houden de personeelstekorten aan. Aan de vakkrachten die nodig zijn voor de verduurzaming van de mobiliteit is een groot tekort. Deze maatschappelijke opgave vraagt inzet van verschillende partijen. Van werkgevers, door bijvoorbeeld te kijken naar andere manier van werven en open te staan voor mensen met een andere (opleidings)achtergrond. Van werkzoekenden wordt gevraagd om zich breed te oriënteren, door open te staan voor een overstap naar een andere richting en zich te blijven ontwikkelen. Tot slot dragen ook UWV, gemeenten en sociale partners bij door bijvoorbeeld deel te nemen aan (regionale) samenwerkingsverbanden en het opzetten van leerwerktrajecten en dienstverlening aan te bieden aan werkzoekenden met vragen over werk.

Werkgevers, opleidingsinstituten en organisaties als UWV werken verspreid over het land samen aan gerichte opleidingstrajecten voor zij-instromers. Voor het onderhoud aan (elektrische) bussen is er een samenwerking om via zij-instroom kandidaten te plaatsen bij Orion Partners B.V.. Aan dit traject kunnen kandidaten uit alle doelgroepen van UWV en gemeenten deelnemen. Het uitgangspunt is dat iedereen die het vak wil en kan leren, welkom is. Daarbij is affiniteit en enige vorm van ervaring in de (auto) techniek een belangrijke voorwaarde om te kunnen instromen. In het algemeen gelden vaak de volgende eisen om succesvol in te stromen:

  • Gevoel en interesse voor techniek
  • Veiligheidsbewustzijn
  • Gemotiveerd om te leren
  • Aanpassingsvermogen/flexibiliteit
  • Sociaal vaardig: samenwerken met collega’s, omgaan met klanten

Lees meer Arbeidsmarktinformatie (werk.nl)