AI is niet langer toekomstmuziek maar heeft nu al een concrete impact op de arbeidsmarkt. Steenvoorden deelt een voorbeeld van een reclamebureau dat 100 medewerkers moest ontslaan omdat AI taken zoals het genereren van afbeeldingen en eerste concepten overnam. Dit roept de vraag op of AI tot massawerkloosheid zal leiden. Salomons nuanceert deze angst door te wijzen op onderzoek dat aantoont dat technologische vooruitgang in het verleden juist nieuwe banen heeft gecreëerd. In de Verenigde Staten bestaat 60% van de huidige banen uit functies die in 1940 nog niet bestonden.
Hoewel massawerkloosheid niet waarschijnlijk is, benadrukken de experts dat AI wel degelijk de vraag naar vaardigheden zal veranderen. Omscholing en bijscholing zijn daarom cruciaal om relevant te blijven op de arbeidsmarkt. De podcast gaat ook in op de ethische dilemma's rond AI. Steenvoorden benadrukt de voorbeeldfunctie van de overheid bij de verantwoorde inzet van AI, met name bij gevoelige processen zoals werving en selectie. Algoritmes mogen geen discriminatie in de hand werken. UWV test en evalueert daarom algoritmes grondig voordat ze worden ingezet.
Naast de mogelijke risico's biedt AI ook kansen om de dienstverlening te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan AI-gedreven tools die werkzoekenden helpen hun vaardigheden te identificeren of die teksten vertalen naar heldere taal voor een breder publiek. Luister hier naar de podcast KRAP: De impact van AI op de arbeidsmarkt.