Volgens 3 op de 10 werkgevers veranderen functies in de organisatie de komende 5 jaar sterk door technologische ontwikkelingen. Het gaat om ontwikkelingen als:

  • digitalisering
  • automatisering
  • robotisering

Vooral de grotere werkgevers met meer dan 100 werknemers verwachten dat functies door deze ontwikkelingen sterk zullen veranderen.

1 op de 10 werkgevers verwacht dat er de komende 5 jaar banen gaan verdwijnen door technologische ontwikkelingen. Werkgevers met meer dan 100 werknemers verwachten dit vaker, namelijk 30%. Werkgevers in de sectoren onderwijs, gezondheids- & welzijnszorg en de bouwnijverheid verwachten het minst vaak dat er in de komende jaren verdwijnen.

Volgens 9% van de werkgevers zorgden technologische ontwikkelingen er in de afgelopen 5 jaar al voor dat er in bepaalde functies minder mensen nodig zijn. Dit geldt vooral in (economisch-)administratieve beroepen op middelbaar niveau. Een deel van de taken in deze beroepen is vervangen door software en (selfservice)applicaties. Hierdoor is er minder personeel in deze functies nodig.

Door technologische ontwikkelingen in de afgelopen 5 jaar, hebben werkgevers nu vooral meer behoefte aan ICT’ers:

  • Automatisering en digitalisering van werkprocessen in bedrijven zorgen voor meer werk op ICT-afdelingen.
  • Bedrijven verzamelen steeds meer data. Hierdoor is er meer vraag is naar ICT’ers die systemen kunnen koppelen en analisten die betekenis kunnen geven aan de data.
  • Door het toenemend belang van digitale veiligheid is meer werk voor cyber security specialisten.
  • Er meer vraag naar ICT-diensten door de toename van thuiswerken en online vergaderen sinds de coronacrisis.

30% van de werkgevers verwacht dat er de komende 5 jaar door digitalisering, automatisering en robotisering nieuwe banen zullen ontstaan. Grote werkgevers denken dat vaker (51%) dan kleine (29%) en middelgrote werkgevers (36%). Daarnaast zijn er verschillen tussen sectoren. Werkgevers in onderstaande sectoren verwachten relatief vaak dat er nieuwe banen zullen bijkomen:

  • informatie & communicatie (69%)
  • openbaar bestuur (47 %)
  • industrie (46 %)

Het onderzoek laat zien dat het belangrijk is dat werkgevers zich bewust zijn de van de gevolgen van technologische ontwikkelingen op het werk in hun organisatie. Door te investeren in hun werknemers en door ze mee te nemen in de ontwikkelingen, kunnen zij zoveel mogelijk ingezet worden op eventuele nieuwe functies. Of ze kunnen aan het werk blijven in een functie waar het werk verandert door technologische ontwikkelingen. Ook voor werknemers is het van belang dat ze zich bewust zijn van de gevolgen van technologische ontwikkelingen binnen hun functie, de organisatie en de arbeidsmarkt. Door zich te blijven ontwikkelen kunnen werknemers voorkomen dat hun vaardigheden en kennis in de toekomst onvoldoende aansluiten bij wat op dat moment gevraagd wordt op de arbeidsmarkt.

Aan het enquêteonderzoek werkten 3.061 werkgevers mee, afkomstig uit bijna alle bedrijfssectoren. Het onderzoek vond plaats van september tot half november 2021. De onderzoeksresultaten over de impact van technologische ontwikkelingen op het werk volgens werkgevers staan in de publicatie.