Als u 35% of meer arbeidsongeschikt bent, kunt u een WIA-uitkering krijgen. Dat betekent dat u 65% of minder van uw oude loon kunt verdienen.
Stel, u bent ziek geworden en kunt na 2 jaar (104 weken) nog maar 60% van uw oude loon verdienen. Dan betekent dit dat u 40% van uw oude loon níet meer kunt verdienen. U bent dan dus voor 40% arbeidsongeschikt.
Bij het bepalen van uw arbeidsongeschiktheids-percentage kijkt de arbeidsdeskundige of u op dit moment wel of niet werkt.
Als u nog werkt
De arbeidsdeskundige bekijkt of uw werk past bij u en uw gezondheidsklachten en wat u met het werk verdient. De arbeidsdeskundige vergelijkt uw oude en nieuwe loon met elkaar. Het verschil tussen deze 2 lonen bepaalt uw arbeidsongeschiktheids-percentage.
Als u niet werkt
Als u niet werkt, maar dat nu of in de toekomst (voor een deel) nog wel kunt, dan bekijkt de arbeidsdeskundige welk werk geschikt voor u zou zijn. En wat u nog zou kunnen verdienen. Natuurlijk houdt de arbeidsdeskundige rekening met uw mogelijkheden om te werken.
De arbeidsdeskundige bepaalt uw arbeidsongeschiktheids-percentage op de volgende manier:
- De arbeidsdeskundige neemt 3 banen die geschikt voor u zouden kunnen zijn. Dit zijn dus geen banen waar u op moet solliciteren.
- Van de 3 banen neemt de arbeidsdeskundige het middelste loon.
- De arbeidsdeskundige vergelijkt dit loon met het loon dat u verdiende voordat u ziek werd. Het verschil tussen de deze 2 lonen bepaalt uw arbeidsongeschiktheids-percentage.